Milosrdenství chci+++Ježíši, důvěřuji Ti! __________________________________________ Královno posvátného škapulíře, oroduj za nás!

Řeckokatolická liturgie

Dávám zde odkaz na řeckokatolickou liturgii, která se konala  na Velehradě.

Tato liturgie je pro mě velkým zážitkem, a proto bych se chtěl podělit s vámi...

odkaz:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/30629838015-bohosluzba/

 

 

Zobrazeno 6312×

Komentáře

Papo

No, pro mě jako protestanta, je jediný rozdíl mezi mší římsko-katolickou a řecko-katolickou. Řekové to zpívají komplet všechno, takže se to pěkně protáhne..

kurCZak

No, a v tom je ta liturgie vyćhodního ritu lepší :-)

Daniel Zouhar

Myslím si, že není důležitá délka liturgie(i tak je téměř nicotní dílek z času lidského života), ale to jaké hodnoty a plody přináší pro věřícího křesťana. Obvyklá délka liturgie je tak cca 1 hodina(archirejská má hodinu a půl - na tomto videu je cenzurou zkrácená verze :-)), což je téměř stejná délka jako u slavnostní latinské liturgie s nedělní platností. Dalším rozdílem vůči západu je velké množství přímluv, malých exorcismů(křižování), modlitba věřících před přijímáním a několik dalších drobností, které se v současné latinské liturgii nenacházejí(a je to škoda).<br />
Pro lepší orientaci raději doporučuji se zúčastnit liturgického slavení jak při tridentské liturgii, tak i liturgii byzantské a následné srovnání vás udiví.

StandaPioToman

Jak tridentská, tak i byzantká liturgie jsou krásné starobylé obřady. Oproti nim mi ten dnešní NOM připadá těžce ořezaný.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková