Milosrdenství chci+++Ježíši, důvěřuji Ti! __________________________________________ Královno posvátného škapulíře, oroduj za nás!

Spravedlivý Soudce/Milosrdný Král

11. 8. 2009 13:02

 

Spravedlivý Soudce/Král Milosrdenství

 

Existují dva mylné pohledy na Pána Ježíše:

- Někteří lidé si myslí, že náš Pán  je spravedlivý Soudce; Soudce, který trestá každičkou naši chybu a nedostatečnost.

- Jiní si zase myslí, že Pán Ježíš je Králem milosrdenství, a proto mu Jeho milosrdenství neumožňuje trestat.

Tyto dva názory si navzájem odporují. Každý z nich má v něčem pravdu a v něčem se zas mýlí- jsou to polopravdy…

A jak to vyřešit teď? – Zkusme spojit tyto dvě představy v jednu: Ano, toto spojení se již slučuje s učením církve a sám Pán Ježíš takhle učí, když mluví k svaté Faustyně Kowalské- říká: Dříve než přijdu jako spravedlivý soudce, přicházím jako Král milosrdenství.

Co to tedy znamená? -Teď je čas milosrdenství; můžeme využívat milosrdenství našeho Pána k naší záchraně a dokonce k záchraně dalších duší. Pán Ježíš nám dal prostředky, skrze nichž můžeme dojít milosrdenství- z mého pohledu jsou jimi:

- Svátost smíření- tak tady je krásně vidět působení Božího milosrdenství. Když člověk upřímně lituje svých hříchů, tak Bůh jako milosrdný Otec přijímá zpět svého ztraceného syna (ztracenou dceru).

- Svaté přijímání- Pán Ježíš nazval tuto svátost ,,svátostí lásky“- Pán se ponižuje z lásky k člověku a přijímá jej do svého dokonalého těla. Ve svatém přijímání je člověk v takovém spojení s Ježíšem, že ani manželé nemohou dosáhnout takovéhoto spojení. V modlitbě při mši svaté se někdy říká: …Ty, nám už na zemi dáváš jíst  nebeský/andělský pokrm… - co to znamená? V nebi budeme s Bohem spojeni stejně jako při svatém přijímání. Budeme přebývat v Jeho oslaveném těle. Takže při každém svatém přijímání ,,vstupujeme do nebe“. Jediné co nám teď může bránit je naše slabá víra a pochybovačnost- prostě si neuvědomujeme jaká je to milost, když jsme v tom největším spojení s Bohem- Pán Ježíš sám říká svaté Faustyně, že Ho bolí, když si jej duše nevšímá když je u ní přítomen tělesně v eucharistii…

- Korunka k Božímu milosrdenství- toto je modlitba přesně ,,ušitá“ pro vyprošení Božího milosrdenství: ,,Touto modlitbou vyprosíš všechno, buse-li to o co prosíš shodné s mou vůlí.“ Tuto modlitbu nám dal Pán Ježíš aby- jak On sám řekl- se nikdo nemohl v soudný den vymlouvat, že neměl dostatek prostředků k čerpání Božího milosrdenství… Říká se zde: ,,Pro jeho bolestné utrpení, buď milosrdný k nám i k celému světu.“- co to znamená? Nejdřív by jsme si měli uvědomit, že se zde nemodlíme jen za sebe, nebo za to, za co prosíme, ale i za celý svět- slova ,,buď milosrdný k nám“ se vztahují na nás a na to, za co se modlíme. Kdežto slova ,,…i k celému světu“ si nemůžem tak úplně přivlastnit. V téhle modlitbě vlastně konáme vždy dobrý skutek (skutek modlitby)- když se za někoho pomodlíte, uděláte tím dobrý skutek- slova ,,…i k celému světu“ jsou prosbou i za ostatní lidi a ne jen za sebe- a tady by jsme krásně mohli vidět účinky téhle modlitby- Pán Ježíš řekl svaté Faustyně, že když se bude modlit za hříšníky, bude tato modlitba VŽDY vyslyšena.

- Svátek Božího milosrdenství (první neděle po Velikonocích)- Zde je možno získat odpuštění všech vin a trestů.  ,,Toužím, aby svátek Milosrdenství byl útočištěm a úkrytem pro všechny duše a zvlášť pro ubohé hříšníky. V tento den je otevřeno nitro mého milosrdenství; celé moře milostí vylévám do duší, které se ke zdroji mého milosrdenství přiblíží. Duše, která přijme svátost smíření a svaté přijímání, dosáhne úplného odpuštění vin a trestů; v tento den jsou otevřena všechna stavidla Boží, skrze něž proudí milosti; ať se žádná duše nebojí ke mně přiblížit, i kdyby její hříchy byly jak šarlat. (Dn 699) Tento svátek vytryskl z nitra (mého milosrdenství), aby utěšil celý svět… (1517) a je stvrzen v hlubinách mého slitování.“ (420)- tohle mluví za vše.

- Hodina Božího milosrdenství (3. hodina odpolední, hodina kdy zemřel Kristus)-  ,, Kdykoliv uslyšíš, jak hodiny odbíjejí třetí, celá se ponoř do mého milosrdenství, veleb je a oslavuj; svolávej jeho všemohoucnost na celý svět, zvláště na ubohé hříšníky, vždyť v té chvíli bylo pro všechny duše otevřeno dokořán. (Dn 1572) Je to hodina velikého milosrdenství pro celý svět.“ (Dn 1320)

- Obraz milosrdného Ježíše- ,,Podávám lidem nádobu, se kterou mají přicházet pro milosti k prameni milosrdenství. Tou nádobou je tento obraz s nápisem: Ježíši, důvěřuji Ti, řekl Pán Ježíš sestře Faustyně. (Dn 327) Prostřednictvím tohoto obrazu budu duším udílet mnoho milostí. Proto ať je všem přístupný. (Dn 570) Slibuji, že duše, která bude tento obraz uctívat, nezahyne. Slibuji také už zde na zemi vítězství nad nepřáteli a obzvlášť v hodině smrti. Já sám ji budu bránit jako svou slávu.“ (Dn 48); ,,Pálí mě plameny milosrdenství, toužím je vlévat do lidských duší. Ach, jakou bolest mi působí, když je nechtějí přijmout. (...) Řekni bolavému lidstvu, ať se přitulí k mému milosrdnému Srdci, a já je naplním pokojem. (Dn 1074) Lidstvo nenalezne pokoj, dokud se s důvěrou neobrátí k mému milosrdenství.“ (Dn 300)

- Šíření Božího milosrdenství- Říkej světu o mém milosrdenství, ať celé lidstvo pozná mé neproniknutelné milosrdenství. Je to znamení posledních časů, po něm přijde den spravedlnosti. Dokud je čas, ať se utíkají k prameni mého milosrdenství, ať čerpají z krve a vody, která pro ně vytryskla. (847) Kdo šíří Boží milosrdenství, následuje milosrdného Krista a platí na  něj: ,,Blaze milosrdným, neboť oni dojdou milosrdenství“

Napsal jsem tu jen některé projevy Božího milosrdenství. Samozřejmě Boží milosrdenství se projevuje v každé svátosti, a už v samotném stvoření: Bůh, který ke svému bytí nepotřeboval nic a nikoho, stvořil člověka aby žil s ním v lásce a nebeské radosti. NIC není naše. VŠE je Božím darem. V tom se projevuje Boží milosrdenství.

Můžeme si všimnout že ve spravedlnosti je milosrdenství a v milosrdenství spravedlnost. Milosrdenství a spravedlnost spojuje láska- z lásky vyplývá milosrdenství i spravedlnost.

Bůh je rovnováha- je milosrdenství a spravedlnost spojeny v jedno.

Nyní je čas milosrdenství, nyní kraluje Král milosrdenství- můžeme si vyprošovat Jeho milosrdenství. Pak přijde- jak říká Pán Ježíš- hrozný den Jeho spravedlnosti.

A nakonec jedna zajímavost, kterou řekl Pán Ježíš při zjevení svaté Faustyně Kowalské (právě jsem se o tom dočetl v Deníčku): ,,Dříve než nadejde den spravedlnosti, bude dáno lidem takovéto znamení na nebi: Zhasnou všechna světla na nebi a po celé zemibude hluboká tma. Tehdy se ukáže na nebi znamení kříže a z otvorů, kde byly probodeny Spasitelovy ruce a nohy, budou vycházet silná světla, která budou po nějakou dobu osvěcovat zemi. Bude to krátce před posledním dnem.“

SVATÁ FAUSTYNO KOWALSKÁ, ORODUJ ZA NÁS!

 

 

Zobrazeno 1624×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková