Milosrdenství chci+++Ježíši, důvěřuji Ti! __________________________________________ Královno posvátného škapulíře, oroduj za nás!

Autorita kněze

15. 7. 2010 18:51
Rubrika: Všechno možné

Možná už jste viděli (nebo sami zažili) když si musel kněz použít své kněžské autority k tomu, aby někoho přesvědčil že má pravdu a dotyčný jej musí poslouchat... V tomto článku nechci diskutovat o tom, jak moc jsme vázáni poslušností vůči knězi, ani jestli mají kněží právo používat své autority k tomu aby dovedli člověka na pravou cestu- kněží samozřejmě toto právo mají... V tomto článku bych se chtěl zamyslet nad tím, co to je poslušnost.

Když má být člověk poslušný tak se může stát, že se začne vzpírat a bojovat proti autoritě, která mu poslušnost přikazuje- čím to je?  - že by pýchou?- možná; ale pokusím se najít i jiný důvod.

Kněz je učedníkem Ježíše Krista. Kdo je to učedník? Učedník je žák, který se učí následovat svého Mistra. Když je tedy kněz učedníkem a Ježíš Mistrem, pak bychom se měli zamyslet nad tím, jaký je Bůh (aby jsme poznali co se kněží učí od svého mistra). První odpověď, která mě napadne na otázku ,,jaký je Bůh" je: Bůh je milosrdenství a láska. Kněží se tedy přibližují k té dokonalé lásce k Bohu a milosrdenství vůči bližním (které pramení z lásky). Každý žák se snaží napodobit svého učitele- kněží se snaží podle vzoru Ježíše Krista milovat své bližní.

K poslušnosti je potřeba LÁSKA- a to z obou stran (jak ze strany autority tak i toho, kdo se má té autoritě podřídit). Člověk bude poslouchat jen toho, o kom je přesvědčen že to s ním myslí dobře a má ho rád. Pokud člověk nevycítí lásku, pak se bude bránit poslušnosti.

Pokud se tedy kněží snaží opravdu následovat Ježíše Krista, pak milují své bližní; lidé tuto lásku vycítí a s největším klidem se knězi podřídí.

Používat si autority bez lásky je nesmysl.

Matka Tereza nebyla církevní autoritou- byla obyčejnou sestrou- a přece ji všichni poslouchali... proč? Protože mliovala všechny lidi kolem sebe a lidé tu lásku vycítili a pak ji rádi naslouchali.

Svatý Jan Maria Vianey často používal slov, které nebyly lidem příjemné a přesto ho lidé poslouchali- proč? PROTOŽE MILOVAL LIDI A LIDÉ TU LÁSKU VYCÍTILI.

a mohl bych tady napsat ještě dlouhou řadu světců (sv. otec Pio, sv. Pavel, ...). Všichni měli jedno společné: MILOVALI TY, KDO JIM BYLI SVĚŘENI (SVÉ BLIŽNÍ), A LIDÉ TUTO LÁSKU VYCÍTILI A RÁDI POSLECHLI.

Může tady však nastat problém: necítíme lásku kněze... Pak je tady moudrá rada církevních otců: v duchu obhajovat názory představeného (kněze) a snažit se při tom myslet na to, že představený nás má rád a myslí to s námi dobře.


Nakonec této mé úvahy bych použil citát sv. Augustina: ,,Poslušnost je jediná zeď za kterou ďábel nemůže"...

Zobrazeno 1795×

Komentáře

Lenochod

skvělý článek, díky moc, aji mi trošku pomohl :-)))

mikeila

Díky za tento článek. Je užitečné, že se tu objeví i takové téma. Ačkoli já jsem tuto problematiku, Bohu díky, zatím řešit nemusela.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková